בדיקת הצפה
כאן תקראו על מהי בדיקת הצפה, מתי יש בה צורך, נסביר על שלבי הבדיקה, כמה היא עולה, היכן היא מתבצעת ומי אחראי לבצע אותה - קראו וגלו.
מהי בדיקת הצפה?
בדיקת הצפה היא בדיקה שעל קבלן איטום לבצע תוך שבועיים לפחות לאחר שביצע עבודת איטום כזו או אחרת. הבדיקה מתבצעת ע"י הצפת האזור שהקבלן אטם במים ע"מ לוודא שלא מתרחשות נזילות אל שטח פנים המבנה או לחילופין - אל מחוצה למבנה. את המים יש להשאיר למשך טווחי זמן משתנים ובהתאם למיקום בו בוצע האיטום - בהתאם להוראת מכון התקנים. במידה והתגלו נזילות באזור בו התבצעה הבדיקה, יהיה על קבלן האיטום לתקן את האזורים הללו ללא תוספת תשלום. להלן האזורים שנהוג לבצע בהם בדיקת הצפה:
- גגות מבנים - רק במידה ומדובר על גגות שטוחים ושאינם מרוצפים.
- מרפסות - חובה לבצע לפני מתקינים את הריצוף, כנ"ל לגבי גגות מרוצפים.
- חדרים רטובים (מקלחות, סאונות, אמבטיות) - בשונה מהאיסור על משטחים מרוצפים, כאן תתבצע הבדיקה על גבי ריצוף קיים, עד לגובה הפאנלים. למידע נוסף בנושא איטום חדרים רטובים.
- בריכות - כאן בדיקת הצפה בודקת ששכבת האיטום מונעת בריחת מים אל מחוץ לבריכה.
- קירות חיצוניים של מבנים - הבדיקה מיושמת בהתזה של מים על קירות המבנה ולא "כהצפה" של ממש.
מתי יש צורך בבדיקת הצפה?
בדיקת הצפה יש לבצע בכל פעם בה קבלן איטום מתקין שכבת איטום חדשה במבנה, כמו גג, קיר חיצוני למבנה וכד'. יש לשים לב שבמידה וקבלן האיטום אינו מתחייב לבצע בדיקת הצפה לאחר עבודתו - זוהי נורת אזהרה שהאדם לפניכם לא מאמין באיכות העבודה שלו מלכתחילה ועל כן, צוות פורטל איטום בקליק ממליץ שלא להסתייע בו לאיטום הבית שלכם מלכתחילה.
בדיקת הצפה - שלבי ביצוע
כעת נסביר כיצד מתבצעת בדיקת הצפה בגגות של מבנה - לאחר שקבלן האיטום ביצע את האיטום לגג שלכם, כעת הוא יבצע בדיקת הצפה על הגג ואלו הן שלב הבדיקה:
- איטום מרזבים: קבלן האיטום תחילה יאטום את המרזבים האחראיים על ניקוז מי הגשמים מגג הבית וזאת ע"מ למנוע מהם לרוקן את מי ההצפה אל מחוץ לגג.
- פינוי הגג - על קבלן האיטום לרוקן את גג המבנה מכל אלמנט כמו ספות, מתלים, כסאות ושולחנות מהגג.
- מילוי הגג במים - כעת קבלן האיטום יחל להמלא את הגג במים שמגיעים מצינור שחיבר למערכת המים שלכם - זה הזמן ליידע שמי ההצפה משולמים על ידכם.
- בדיקת הצפה לגג - כעת, לאחר שגג המבנה התמלא מים, יהיה על קבלן האיטום להמתין 72 שעות לפי התקן שנקבע עד לריקון המים מהגג. חשוב שתהיו בזמן הזה בביתכם ע"מ לבדוק אם נוצרת רטיבות באזורים שונים כדי שתוכלו ליידע על כך את קבלן האיטום.
זמן לבדיקת הצפה: 72 שעות |
מה קורה לאחר בדיקת הצפה לגג?
בשלב זה קיימות שתי אפשרויות:
- אין רטיבות - במידה ובמהלך 72 השעות שחלפו לא הבחנתם בסימני רטיבות כלשהם בגג הבית שלכם - מזל טוב! הדבר אומר שהבדיקה עברה בהצלחה וששכבת האיטום שבנה קבלן האיטום עבורכם הינה תקינה.
- יש רטיבות - במידה ועברו 72 שעות או לחילופין, כבר לאחר מספר שעות הבחנתם בסימני רטיבות בתקרה - יהיה עליכם להזעיק את קבלן האיטום, שמתוקף תפקידו ידאג לנקז את הגג ממים ולאטום את הגג שלכם מחדש.
מהו מחיר בדיקת הצפה?
בדיקת הצפה היא חלק הכלול במחיר איטום גגות שנקבע לפי מ"ר ע"י קבלן האיטום לפני ביצוע האיטום בגג, יחד עם זאת ישנם קבלני איטום שמקנים בדיקת הצפה בתשלום נפרד מעבודת האיטום שזה עתה ביצעו. לרוב מחיר בדיקת הצפה ינוע בין 800 - 1,000 ש"ח, לא כולל מע"מ.
מחיר ממוצע לבדיקת הצפה: 900 ₪
טווח מחיר גבוה 1000 ₪
טווח מחיר נמוך 800 ₪
כיצד מתבצעת בדיקת הצפה באזורים שונים?
בדיקת הצפה נוטה להשתנות מבחינת זמני ביצוע והביצוע עצמו:
- בדיקת הצפה בגגות - בדיקת הצפה לגג מתבצעת ע"י מילוי הגג במים למשך כ - 72 שעות.
- בדיקת הצפה בקירות - גם לאחר יישום שכבת איטום לקירות חיצוניים של מבנה מתבצעת בדיקת הצפה ע"י התקנת צינור מחורר בצורה אופקית על השטח העליון ביותר של הקיר. בדיקת הצפה בקירות חיצוניים מתבצעת במשך 12 - 24 שעות.
- בדיקת הצפה בחדרים רטובים - בדיקות הצפה בחדרים רטובים (חדרי רחצה) יתבצעו ע"י מילוי מים עד לגובה הפאנלים שבחדר והיא תימשך 48 שעות.
- בדיקת הצפה בחלונות - גם כאן בדומה לבדיקת הצפה בקירות חיצוניים, יוצמד צינור מחורר בצורה אופקית על חלקו העליון של החלון ופשוט ימטיר מים על פני החלון כדי לוודא ששכבת האיטום של החלון תקינה. משך הבדיקה בין 12 - 24 שעות.
- בדיקת הצפה לבריכה - זה די מצחיק שבדיקת הצפה מתרחשת באזור שמלא במים, אך כוונת המשורר במקרה הזה היא לבדוק את איטום הבריכה מיד לאחר שנבנתה בשלמותה ולפני שמולאה במי רחצה, ע"מ להמנע מחילחול מים לאדמה שמתחת. היעדר שכבת איטום בבריכות, בשונה מבמקרים הקודמים שהצגנו - עשוי לגרום לנזק בלתי הפיך לקרקע בסביבתה ואף לשקיעה של האדמה עקב כמויות גדולות של מים בעת ובעונה אחת. בדיקת הצפה לבריכה תתבצע במשך 24 - 72 שעות לכל היותר - תלוי בגודל הבריכה.
סוג בדיקת ההצפה | כמה זמן היא אורכת? |
בדיקת הצפה לגג | 72 שעות |
בדיקת הצפה לקירות | 12 - 24 שעות |
בדיקת הצפה בחדרים רטובים | 48 שעות |
בדיקת הצפה לחלונות | 12 - 24 שעות |
בדיקת הצפה לבריכה | 24 - 72 שעות |
באילו מקרים לא ניתן לבצע בדיקת הצפה?
לפי הוראת מכון התקנים - בדיקת הצפה לא ניתנת לביצוע במקרים בהם מדובר על איטום בחומר אקרילי (חומר רובה). בין המקומות שלא ניתן לבצע בהם בדיקת הצפה : גגות רעפים משופעים שיושם בהם חומר אקרילי, במרפסות וגגות מרוצפים בהם קיימת שכבת רובה אקרילית בין הריצוף. כמו כן,קיימות החרגות עבור משטחים מרוצפים, בהם ניתן לבצע בדיקת הצפה רק במידה וקבלן האיטום יסיר את כל שכבת הריצוף עד לחלק האיטום התחתון, ממנו ניתן יהיה לבצע את הבדיקה. רוב האנשים מעדיפים להמנע מכך היות ומדובר בעבודה מורכבת וארוכה.
ניתן גם לבצע בדיקה חלופית לגגות ומרפסות מרוצפות, אם כי מדובר בבדיקה פחות יעילה: קחו צינור מים והזרימו את המים לתעלות הניקוז של המרפסת או הגג כדי לוודא שתעלות הניקוז אינן סתומות.
הערות חשובות בנושא בדיקת הצפה
יש כמה דברים חשובים שעליכם לדעת לפני ביצוע בדיקת הצפה בביתכם:
- זמני עבודה - בדיקת הצפה על קבלן האיטום לבצע כשבועיים לאחר שיישם בביתכם עבודת איטום.
- לא להתקרב - חשוב ביותר שתמנעו מלהגיע לשטח בו בוצע האיטום וזאת לאורך כל תקופת הייבוש המקדימה לבדיקת ההצפה. שכן, אם לא תעשו כך, במידה ובדיקת ההצפה תיכשל - הקבלן עשוי להאשים אתכם שגרמתם לנזק מקדים.
- זמני ההמתנה - קורה לא פעם שעבודת האיטום שקדמה לבדיקת ההצפה - לא בוצעה בצורה מיטבית, דבר שגורם לחדירת מים מהבדיקה לחדור אל המבנה. דעו שבמרבית המקרים קבלני איטום ידאגו לספק נציג מטעמם שיהיה זמין בקרבת המבנה בכל עת עד לתום בדיקת ההצפה. תוכלו לוודא על כך לפני תחילת ההליך מול הקבלן.
- עלות המים - לצוות איטום בקליק חשוב להבהיר שעלות המים לצורכי בדיקת הצפה נכללת על חשבונכם ועל כן, צפו לקבל חשבון מים מעט גבוה יותר בחודש בו ביצעתם את הבדיקה.